top of page
Keresés

Az elsƑ kecskemĂ©ti repĂŒlƑnap


Az utĂłbbi napokban elĂ©g sok kĂŒlönbözƑ vĂ©lemĂ©ny jelent meg a mĂ©diĂĄban, elsƑsorban a social media felĂŒleteken. Mennyire valĂłs a panaszĂĄradat, mennyiben volt jogos a kritika? Erre nem szeretnĂ©k Ă©s nem is tudok vĂĄlaszolni. Helyette inkĂĄbb idĂ©zzĂŒk fel az Gyenesei JĂłzsef segĂ­tsĂ©gĂ©vel az elsƑ kecskemĂ©ti repĂŒlƑnapot, melyet 1913-ban tartottak.

"1913. ĂĄprilis 6-ĂĄn a dĂ©lutĂĄni Ă©s a kora esti ĂłrĂĄkban KecskemĂ©ten, több ezer helyi Ă©rdeklƑdƑ feszĂŒlt figyelmĂ©re szĂĄmot tartĂł – addig mĂ©g ezen a vidĂ©ken soha nem lĂĄtott – lĂĄtvĂĄnyossĂĄgra kerĂŒlt sor. A mindössze hĂșsz esztendƑs Dobos IstvĂĄn okleveles aviatika Svachulay SĂĄndor „constructeur” Albatros III. elnevezĂ©sƱ acĂ©lmadarĂĄval sok egyĂ©b technikai bravĂșr mellett magassĂĄgi rekordkĂ­sĂ©rletet hajtott vĂ©gre a KƑrösi Ășt vĂ©gĂ©n lĂ©vƑ nyomĂĄsnĂĄl. Az esemĂ©ny a korabeli helyi sajtĂł tudĂłsĂ­tĂĄsi nyomĂĄn repĂŒlƑnap nĂ©ven vonult be a vĂĄros törtĂ©netĂ©be. "


A KecskemĂ©ti ÚjsĂĄg el 1913. ĂĄprilis 4-ei szĂĄma egy Ășjabb repĂŒlƑnap tervĂ©rƑl tĂĄjĂ©koztatta olvasĂłit:

„RepĂŒlƑnap! KecskemĂ©ten f. hĂł 6-ĂĄn, vasĂĄrnap d. u. 3 Ăłrakor a kƑrösiĂști nyomĂĄson (KƑrösi-Ășt vĂ©gĂ©n) lĂĄtvĂĄnyos felszĂĄllĂĄst tart D o b o s I s t v ĂĄ n pilĂłta Svachulay SĂĄndor acĂ©lcsƑmonoplĂĄnjĂĄn. A felszĂĄllĂĄst szeles idƑben is megtartjuk. A programm fƑbb pontja az 1000 mĂ©teres magassĂĄg megkĂ­sĂ©rlĂ©se. HelyĂĄrak: PĂĄholy (4 szemĂ©lyre) 20 K, starthely 3 K, ĂŒlƑhely 2 K, ĂĄllĂłhely 60 fillĂ©r. BufettrƑl Ă©s zenĂ©rƑl gondoskodva lesz!”

Az Ă©rdeklƑdƑk mĂĄr a kora dĂ©lutĂĄni ĂłrĂĄkban ezrĂ©vel özönlöttek a kƑrösi Ă©s szolnoki Ășton, szĂĄzĂĄval robogtak a hintĂłk, parasztkocsik, sƑt tĂĄrszekerek is, hogy a kƑrösi Ășt vĂ©gĂ©n lĂ©vƑ nyomĂĄshoz szĂĄllĂ­tsĂĄk a lĂĄtvĂĄnyra Ă©hes publikumot. A hatalmas, több szĂĄz holdat kitevƑ tĂ©rsĂ©get ellepte a kĂ­vĂĄncsi Ă©s nem fizetƑ nĂ©zƑsereg. A közbiztonsĂĄg fenntartĂĄsĂĄra kirendelt harminc rendƑr alig bĂ­rta megfĂ©kezni a 12–14 ezer fƑre becsĂŒlt tömeget, amely nagy kĂ­vĂĄncsisĂĄggal nĂ©zegette Svachulay SĂĄndor konstruktƑr hatalmas acĂ©lmadarĂĄt. Az erƑs nyugati szĂ©l miatta a programot a meghirdetett idƑpontban nem lehetett elkezdeni, ezĂ©rt a tĂŒrelmetlen közönsĂ©get vĂ©gĂŒl a rendezƑsĂ©gnek kellett lecsillapĂ­tania. A pĂĄr megnyugtatĂł szĂł megtette hatĂĄsĂĄt, s az összegyƱltek izgatottan vĂĄrtĂĄk a nagy szĂ©l dacĂĄra beĂ­gĂ©rt esemĂ©nyt. Pontban öt Ăłrakor, amikor, a szĂ©l kissĂ© engedni Ă©s alĂĄbbhagyni lĂĄtszott Dobos IstvĂĄn elhatĂĄrozta, hogy megkĂ­sĂ©rli a repĂŒlĂ©st. A gĂ©pmadarat kivontattĂĄk a tĂ©r laposabb rĂ©szĂ©re, majd a motorprĂłba utĂĄn a pilĂłta megkĂ­sĂ©relte a felszĂĄllĂĄst.

„Ekkor azutĂĄn leomlott minden kordon,. a tĂ©ren eddig valamelyest rendben lĂ©vƑ közönsĂ©g felszabadult Ă©s vadul rohant a tĂ©rre, hogy a repĂŒlĂ©st megszemlĂ©lje.”(6) Dobos IstvĂĄn kĂ©t Ă­zben vĂ©gzett gurulĂł prĂłbĂĄt, majd nĂ©hĂĄny mĂ©ternyire felemelkedett Ă©s azutĂĄn több szĂĄz mĂ©teres futĂĄs utĂĄn a tĂ©r elejĂ©n rendben leszĂĄllt. FĂ©lhat körĂŒl lehetett, amikor Dobos ismĂ©t nekilendĂŒlt Ă©s egy hirtelen kanyarodĂĄssal fenn volt a levegƑben. Alig jĂĄrt a gĂ©p 50 mĂ©teren, hatalmas ĂŒdvrivalgĂĄs, tapsorkĂĄn ĂŒdvözölte a pilĂłtĂĄt, aki – kedvezƑ lĂ©vĂ©n a szĂ©ljĂĄrĂĄs – körĂŒlbelĂŒl 150–200 mĂ©ter magasra emelkedett fel: „GyönyörƱ, fensĂ©ges lĂĄtvĂĄny volt ez, az ilyenhez nem szokott kecskemĂ©ti szemnek. Fenn, a hĂĄromszoros toronymagassĂĄgban bĂŒszkĂ©n, higgadtan ĂŒlt a pilĂłta a gĂ©pmadĂĄr kosarĂĄban, alatt hömpölygƑ tĂ­zezernyi nĂ©p, amely lehelet visszafojtva, ĂĄtszellemĂŒlve lĂĄtta azt, amit lĂĄtni nem remĂ©lt, de amit csak sejtett. S Ă­me, fejĂŒnk fölött több szĂĄz mĂ©ter magassĂĄgban, gyönyörƱen siklik a gĂ©pmadĂĄr, alatta tombolĂł Ă©ljenzĂ©s zĂșg s majd egy hatalmas magassĂĄgban, a tĂ©r olyan rĂ©szĂ©n, ahol nem volt közönsĂ©g, egy hirtelen siklĂłrepĂŒlĂ©ssel nyugodtan, hiba nĂ©lkĂŒl leszĂĄllott.”
EzutĂĄn az elsƑ igazi prĂłbarepĂŒlĂ©s utĂĄn Dobos mĂ©g kĂ©t Ă­zben, mind magasabbra menve felszĂĄllt, fĂ©lhĂ©tkor, pedig vĂ©ghezvitte a 670 mĂ©teres magassĂĄgi rekordot. EzutĂĄn a közönsĂ©g nagy rĂ©sze megelĂ©gedve a nem vĂĄrt sikerrel, szĂ©pen, rendben oszlani kezdett.
„A legfiatalabb, de talĂĄn legkivĂĄlĂłbb pilĂłta gyönyörƱ erkölcsi sikert biztosĂ­tott magĂĄnak KecskemĂ©ten, ha nagy kĂŒzdelmek ĂĄrĂĄn is, meghĂłdĂ­totta magyarjainak szeme lĂĄttĂĄra ezt a szƱz tiszta magyar levegƑt.
Anyagilag silĂĄny eredmĂ©nye volt a repĂŒlĂ©snek, mert a kecskemĂ©ti közönsĂ©g jĂłl be tudta biztosĂ­tani magĂĄnak a nem fizetƑ helyeket!”

Szöveg: Gyenesei JĂłzsef: RepĂŒlƑnap KecskemĂ©ten 1913-ban

KĂ©pek: wikiwand Ă©s MAGYAR MĆ°SZAKI ÉS KÖZLEKEDÉSI MÚZEUM / ARCHÍVUM / NEGATÍVTÁR / WÉBER KÁROLYNÉ GYĆ°JTEMÉNYE. - http://download.fortepan.hu/_photo/download/fortepan_132512.jpg, CC BY-SA 3.0,


https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=65594142

96 megtekintés0 hozzåszólås

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page